Go up SCRIBO PR Contact SCRIBO PR Contact

Influenceri i brandovi se vole. U 2018. godini svjedočili smo daljnjem rastu popularnosti influencer marketinga. Za sve one koji ne znaju, influencer marketing je oblik marketinga koji stavlja fokus na pojedince koji značajno mogu utjecati na tuđe odluke o kupnji nekog proizvoda ili korištenju neke usluge.

Većina influencera posjeduje znanje ili iskustvo u određenom području, a posljedično tome njihovi sljedbenici im vjeruju. Oni su samostalni u svom poslu te stvaraju sadržaj prema vlastitom nahođenju, pazeći da pri tom prenesu zadanu poruku brenda.

Kako bi iz prve ruke saznali kako izgleda suradnja između influencera i brendova, popričali smo s hrvatskim food influencerom Darkom Kontinom. Darko Kontin je nagrađeni autor bloga Darkova Web Kuharica i kreativni direktor Flavorifica – specijaliziranog studija za kreiranje gastro sadržaja.

Fotografije: Darko Kontin privatan Facebook profil, Facebook profil Darkova web kuharica

Za početak, možete li ukratko opisati kako percipirate društvene mreže: kao zabavu ili kao platformu za razvoj vlastitog brenda i poslovanja? Koju društvenu mrežu najviše preferirate i zašto?

Još uvijek percipiram društvene mreže kao nešto zabavno i osobno bez obzira na to što ih ponekad koristim za posao. Točnije, većinu vremena na njima provedem radi zabave, povezivanja s ljudima i opuštanja nego radi promocije.

Trenutno mi je Instagram najdraža društvena mreža zato što ima fokus samo na fotografijama i videu.

Na koji način obrađujete vaš sadržaj i možete li komentirati aktualne trendove u obradi sadržaja?

Ovisi koji sadržaj, za koju mrežu i za koju svrhu. Nekada nema nikakve obrade i sve bude live kako se dogodi i kako mi padnu riječi na pamet, a neki drugi put provedem i nekoliko sati u pripremi samo jedne objave. Sve ovisi o raspoloženju, slobodnom vremenu i potrebi.

Cinemagraph je kod nas relativno nov i slabo korišten format, ali brzo lovi popularnost među većim brendovima kakvu uživa u i zapadnim zemljama.

Osobno sam njihov promotor već nekoliko godina te smo zadnjih godinu dana aktivnije krenuli s njegovim populariziranjem u Hrvatskoj i regiji kroz specijalizirani studio Flavorific kojem je jedan od glavnih fokusa i kreiranje cinemagrapha.

Kuharica: Ana Car Fotić: Luka Travas Black card: Vedran Bošković

Gepostet von Darko Kontin am Donnerstag, 4. Oktober 2018


Možete li opisati kako stupate u kontakt s brendovima? U kojim slučajevima odbijate suradnju i zašto?

Ne sjećam se jesam li ikada prvi stupio u kontakt s brendom. U pravilu brendovi kontaktiraju osobe s kojima bi željeli ostvariti suradnju. Suradnje se naravno često i odbijaju zbog raznih razloga.

Tu može biti sve od nedostatka vremena, nemogućnosti ispunjenja zahtjeva klijenta ili neslaganje s porukom koju klijent želi prenijeti preko vas na publiku.

Imao sam i negativnih iskustava, ali na sreću zanemariv broj. Najčešće je razlog bio nepoštovanje dogovorenih parametara i mogućnosti suradnje.

S kakvim se izazovima susrećete kao influencer i jeste li primijetili da raste broj drugih influencera?

Sve što radim prvenstveno radim iz gušta, pa kada se i nađem u nekoj izazovnoj situaciji uživam u tome. Za broj influencera teško je reći raste li on ili pada.

Jedino što mogu zaključiti je da ima sve više ljudi na društvenim mrežama i da je puno teže nego prije doći do izražaja vlastitim sadržajem u tom moru informacija.

Smatram da je to ujedno i najveći izazov svim pravim influencerima danas.

Smatrate li da su tvrtke u Hrvatskoj prepoznale važnost influencera za promoviranje svojih proizvoda ili usluga? Možete li dati savjet influencer početnicima?

Tvrtke već godinama aktivno i kvalitetno surađuju s influencerima te su oni postali jedan od glavnih marketinških ”alata” mnogim brendovima. Povećanje prepoznatljivosti brenda kroz dijeljenje raznih informativnih poruka novoj publici influencera je ono što je brendovima najzanimljivije.

Moj savjet početnicima je da ne ulaze u to s ciljem da budu influenceri jer influencer nije određeni broj followera ili suradnja s brendom. Biti influencer znači raditi ono u što vjerujete na  način da to prepozna publika koja će vas zbog toga u većem broj pratiti. Čim publika osjeti da radite nešto u što ne vjerujete ili da im gurate informacije zbog zarade, ona će vas kazniti.

Na kraju, odgovorit ćemo na pitanje iz naslova i dati vam upute za pravilan odabir influencera.

Zašto trebate uključiti influencere u vašu marketing strategiju?

Zato što potrošači danas sami biraju sadržaj koji će konzumirati i postali su skeptični prema marketinškim taktikama. Međutim, pravilnim odabirom influencera doći ćete do vaše ciljane publike, koja naravno, vjeruje preporukama i savjetima influencera.

Stavke na koje treba obratiti pozornost prilikom sklapanja suradnje

Za početak, sadržaj koji objavljuje influencer mora se poklapati s cjelokupnom slikom vašeg brenda. Jedna nesmotrena objava mlade i nepromišljene osobe može imati utjecaj na vašu dugo građenu reputaciju.

Također, bitno je obratiti pozornost na broj sljedbenika i njihov rast tijekom vremena.

Taj rast treba biti organski.  Bitno je i da sljedbenici, osim lajkanja, komentiraju objavljeni sadržaj te aktivno sudjeluju na profilu influencera.

Kao marketinška agencija koja neprekidno traži načine da naši klijenti budu u prednosti pred konkurencijom, prikupili smo bazu influencera različitih interesa s kojima surađujemo. Ako ih želite uključiti u vašu marketinšku strategiju, javite nam se s povjerenjem.

P.S. Provjerite kakav smo press trip organizirali za LifeClass Terme Sveti Martin i Turističku zajednicu općine Sveti Martin na Muri.